تعریف علمی سیستم سازی
سیستم سازی ساخت و بهینهسازی اجزای سیستم برای کارکرد بهتر است. یعنی از افراد بهتر، کاراتر و قویتر استفاده کنیم، تمام فعالیتها و فرایندهای کسبوکار را ثبت کنیم و اسنادی تهیه کنیم که هر کسی مطابق آنها بتواند کسبوکار را پیش ببرد. همچنین از ابزار و تجهیزات بهتر و حرفهایتر استفاده کنیم تا سیستم ما بهتر کار کند.
نکته جالب آن است که شما احتمالا همین الان یک سیستم کسبوکار دارید. َیعنی کارمندانی دارید. از تجهیزاتی مثل کامپیوتر، تلفن، فکس و … استفاده میکنید. همچنین برای انجام برخی کارها دستورالعملهایی دارید که البته شاید جایی مکتوب نکردهاید و در ذهن شما و کارمندان ذخیره شده است! موضوع آن است که باید این سیستم را بهینهسازی کنید تا عملکرد بهتری داشته باشد.
آیا شما به سیستم سازی نیاز دارید؟
بسیاری از مدیران و کارآفرینان در روز بیش از ۸ ساعت کار میکنند و همیشه پرمشغله هستند. این گروه از افراد فکر میکنند با ساعات کاری بیشتر میتوانند تمام کارها را بهخوبی به پایان برسانند. ولی آیا توجه کردهاید که تمام کارآفرینان موفق دنیا، زندگی متفاوتی دارند. خیلی کم پیش میآید که یک کارآفرین موفق را ببینید که در روز ۱۰ ساعت کار کند و همیشه پرمشغله و خسته باشد.
راز موفقیت در کسبوکار لزوما بیشتر کار کردن نیست. تمام مدیرانی که کسبوکارهای بزرگ را اداره میکنند با اصطلاحی به نام «سیستم سازی» آشنا هستند. اگر به کسبوکارمان مثل یک سیستم نگاه کنیم شاید بتوانیم با ایجاد تغییراتی، باعث رشد آن شویم.
اگر پاسخ شما به برخی از این سوالات مثبت است، احتمالا وقت آن است که تغییری در کسبوکارتان ایجاد کنید و سیستم سازی را آغاز کنید
- هرچه کار میکنید پیشرفت کافی ندارید؟
- اگر سرکار نروید همهچیز از هم میپاشد؟
- لذت شما از کار کردن کمتر شده است؟
- کارهای ناتمام بسیار زیادی دارید؟
اهمیت سیستم سازی
بیش از ۲۵ سال از زمانی که مایکل گربر برای اولین بار مفهوم سیستم سازی کسب و کار را به طور رسمی بیان کرد، میگذرد. در طول این سالها پیشرفتهای زیادی در راستای توسعهی فناوری صورت گرفته.
فرآیند سیستم سازی جز مهمی از کسب و کارهای امروزی شناخته میشود.اگرچه میلیونها کسب و کار بزرگ و کوچک در سراسر جهان وجود دارد. اما فقط تعداد کمی از آنها موفق میشوند به اهداف بلند خود دست پیدا کنند. تحقیقات نشان میدهد که بیش از ۸۵ درصد از کسب و کارها هیچگونه سیستمی ندارند. کاملاً وابسته به اشخاص هستند. این مسئله آنها را به شدت ناپایدار میکند به طوری که مدت کوتاهی بعد از آغاز کار دچار بحرانهای جدی میشوند.
از طریق خودکارسازی وظایف تکراری، کاهش ریسکها و بهبود عملیاتها حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد هزینههای کسب و کار را کاهش می دهد. به طور میانگین سیستم سازی در کسب و کار بهرهوری را بین ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش داده. بازدهی فروش را ۵/۱۲ درصد افزایش میدهد و همچنین سرعت فرآیندها را بین ۲۵ تا ۴۰ درصد افزایش میدهد. طراحی سیستم برای کسب و کار، نیاز به تعداد کارمندان بیشتر را تا ۱۲ درصد کاهش داده و سرعت پروژهها را در کمتر از ۶ ماه تا ۶۵ درصد افزایش میدهد. ۷۸ درصد از سازمانها سرمایهگذاری در سیستم سازی را باعث افزایش انعطاف پذیری خود میدانند. معتقدند که این کار به تقویت روابط با مشتریان کمک شایانی میکند.
چه کسانی به سیستم سازی نیاز دارند؟
۱- کسانی که از وقفههای دائمی کارمندان در حین کار به ستوه آمده اند. مجبورند بخشی از تمرکز ذهنی خود را بر نظارتهای سخت بر عملکرد کارمندان قرار دهند.
۲- کسانی که به حفظ و رشد مستمر کسب و کار خود فکر میکنند. فقط دنبال آن نیستند که خود تمام کارها را انجام دهند. مالکیت شخصی خود را در تمام فرآیندها اعمال کنند. این افراد از طریق سیستم سازی کسب و کار از حداکثر توان کارکنان خود استفاده میکنند.
۳- کسانی که ایدهها و برنامههای زیادی دارند. همیشه تصور کردهاند که به دلیل مشغلهی زیاد و نبود زمان کافی هیچگاه نمیتوانند به همهی آنها برسند. سیستم سازی کسب و کار زمان و انرژی این دسته از افراد را بهینه کرده و به آنها فرصت رسیدگی به کارهای دیگر را میدهد.
۴- کسانی که چند کسب و کار دارند. میخواهند همهی آنها را با هم مدیریت کنند بدون آن که خود را از نزدیک درگیر جزیی ترین کارها نمایند.
۵- کسانی که میخواهند علاوه بر حفظ کسب و کار خود آن را به نسلهای بعد نیز منتقل کنند و نیروهای متخصص بپرورانند.
هدف ما از سیستم سازی آن است که با حداقل حضور در محل کار، تمام کارها بهخوبی پیش برود. احتمالا زمانی که مدیر شدید یکی از اهدافتان این بود که علاوه بر موفقیت در کسبوکار، وقت کافی برای استراحت و تفریح داشته باشید.
مطمئن هستم تا این جا به اهمیت و ضرورت سیستم سازی برای موفقیت در کسب و کارتان پی برده باشید در ادامه با ما همراه باشید تا گام ها و اصول سیستم سازی را بیاموزید.
همچنین جهت مشاوره در زمینه سیستم سازی کسب و کارتان کلیک کنید.
آکادمی کسب و کار امین طاهری همراه همیشگی شما
نظرات