نیچ مارکتینگ
تصور کنید که شما به تازگی و پس از طراحی سایت فروشگاهی خود، تصمیم گرفته اید، به دنیای فروش آنلاین پوشاک زنانه وارد شوید. قصد شما فروش پوشاک زنانه به صورت آنلاین است، اما از همان ابتدا و با جستجوی عبارتهای کلیدی مربوط به این محصول در گوگل مانند:
- پوشاک
- پوشاک زنانه
- لباس مجلسی
- و …
با رقبای بسیار بزرگی مانند دیجیکالا و .. روبرو میشوید. چطور میخواهید با این سایتهای قدرتمند، که هر کدام ماهانه صدها میلیون تومان برای بازاریابی محصولات و برند خود هزینه میکنند، رقابت کنید؟
اصلا چطور در میان آنها از بازار فروش پوشاک زنانه سود مالی به دست آورید؟
جواب این است
نیچ مارکتینگ یا بازاریابی گوشه ای!
نیچ مارکتینگ چیست؟
نیچ مارکتینگ یا بازاریابی گوشه ای به یک استراتژی و مفهوم در کسب و کار اشاره دارند:
ارائه محصولات و خدمات مورد نظر به بخش خاصی از بازار با بودجه و هزینۀ نسبتا کم.
در واقع هدف از نیچ مارکتینگ ، انتخاب یک گوشه بازار برای تبدیل شدن به یک شرکت و برند بزرگ است.
به طور مثال شما برای بازاریابی محصولات خود ، هزینه ای بالغ بر ماهانه یک میلیون تومان را درنظر گرفته اید. مطمئنا با این هزینه نمیتوانید به جنگ سایتهای معروف بروید و اصطلاحاً پا در اقیانوس قرمز بگذارید. اما اگر به جای فروش انواع پوشاک زنانه، فقط به فروش مانتو یا شلوار رو بیاورید، چه؟
اگر به جای قرار گرفتن در رقابت با بزرگان یک حوزه کاری، بازار هدف خود را کوچک کرده و سپس در بازار کم رقابتتر و با هزینه و سرمایه کمتر، به فروش محصول بپردازید. پس از ۶ ماه فعالیت در بازار فروش آنلاین میتوانید با استفاده از سود به دست آمده کسب و کار خود را گسترش داده و در بازار بزرگتری وارد شده و با دیگران رقابت کنید؛ و همینطور بازار هدف خود را بزرگتر کنید.
این دقیقا جادوی بازاریابی گوشه ای یا نیچ مارکتینگ است.
نکات مهم در اجرای نیچ مارکتینگ
- اجرای آن صرفا به کسب و کار های اینترنتی محدود نمیشود؛ بلکه میتوانید آن را در رقابت با بزرگان بازار خود در هر حوزهای به کار بگیرید.
- اجرای آن صرفا برای یک محصول خاص محدود نمیشود و می توانید از آن برای انواع محصولات در هر زمینه ای استفاده کنید.
روشهای انتخاب نیچ مارکتینگ
هدف نهایی در نیچ مارکتینگ، فروش محصول به بازار هدفی خاص و همینطور کاهش رقابت با رقبای بزرگ است. برای رسیدن به این اهداف، راهکار های مختلفی جهت پیدا کردن گوشه بازار مورد نظر وجود دارد. در ادامه انواع نیچ مارکتینگ را توضیح می دهیم.
۱. نیچ مارکتینگ بر اساس محصول
نمونۀ بارز این نوع نیچ مارکتینگ، همان مثال پوشاک زنانه در ابتدای مقاله است. در این مثال؛ هدفتان فروش پوشاک زنانه به صورت آنلاین بود؛ اما با توجه به بودجه کم و رقابت بالا در این زمینه، در موضوع دقیقتر شده و در نهایت فروش مانتو یا شلوار را انتخاب کردید. اینکه شما تا چه حد به صورت تخصصی وارد بازار شده و موضوع را ریز کنید، معمولا به بودجه و تواناییهایتان بستگی دارد.
۲. نیچ مارکتینگ بر اساس موقعیت مکانی
در این نوع نیچ مارکتینگ، نیازهای یک محله، منطقه یا محدودۀ مکانی بزرگتر را در نظر گرفته و سعی میکنیم که برای حل مشکل یا رفع نیاز آنها محصول یا خدماتی را به صورت تخصصی ارائه کنیم.
به طور مثال یک شهرک مربوط به بازنشستگان شرکت مخابرات را تصور کنید. سن بالای ساکنان شهرک و همینطور درآمد مناسبشان باعث میشود که آنان اغلبِ وعدههای غذایی خود را، از رستوران سفارش بدهند. در عین حال آنها همیشه دقت میکنند که سالم ترین غذاهای موجود در رستوران را انتخاب کرده و از مصرف انواع خوراکی های مضر دوری میکنند.
حالا شما اگر زرنگ باشید، میتوانید با یک ایدۀ زیرکانه مثلا تأسیس یک رستوران از غذاهای گیاهی یا غذاهای ارگانیک نیاز این افراد را بهتر از هر شخص دیگری برطرف کنید.
۳. نیچ مارکتینگ بر اساس شرایط افراد
یکی از بهترین استراتژیها برای ورود به بازار و کسب و کار، انتخاب نیچ مارکتینگ بر اساس شرایط بازار هدف است. مطمئنا فعالیت در بازار فروش تبلت، شما را مجبور به رقابت با شرکتهای بزرگی میکند. اما اگر به جای فروش تبلت مناسبِ تمامی افراد، تبلتهای مخصوص دانش آموزان پایه پنجم تا یازدهم را به فروش برسانید، شرایط کاملا متفاوت خواهد بود.
این نیچ مارکتینگ میتواند در ابعاد دیگری هم باشد. مثلا فروش نرم افزار به جامعه معماران به جای فروش نرم افزار به همه اقشار جامعه.
یا یک نمونۀ دیگر از این نوع نیچ مارکتینگ، انتخاب یک بازار هدف مشخص برای کسب و کار است. مثلا تصمیم میگیرید، مربی برندینگ شخصی صرفا برای پزشکان باشید، یا اینکه مربی آموزش بازاریابی اینترنتی برای آرایشگران یا طراحان لباس باشید. این نوع کسب و کارها با اینکه بازار هدف گستردهای ندارند، اما بهدلیل هدفگیری دقیق، قطعا نتیجۀ خوبی میگیرند
4. نیچ مارکتینگ بر اساس قیمت
در این نوع از بازاریابی نیچ مارکتینگ ، محصولاتی با قیمتهایخیلی بالا یا پایین ارائه میشود. با توجه به قیمت محصولات، بازار هدف محصولات یا خدمات فقط تعداد مشخصی از افراد با همان وضعیت مالی هستند.
نمونۀ آن بعضی از برندهای گران قیمت و لاکچری است. مثلا برندهای عطر آمواج (Amouage) و عطر درباری کرید (creed) که محصولات آنها بسیار قیمت بالایی دارند.
یک نمونۀ دیگر آن، جواهرات گران قیمت تیفانی است که هر کسی از پس خرید آن بر نمیآید. مشتری این محصولات تنها قشر مرفه و خاص جامعه هستند که توان مالی خرید این محصولات را دارند.
در مقالات بعدی درباه مزایای نیچ مارکتینگ و تکنیک های آن بیشتر خواهیم گفت پس با ما همره باشید.
نظرات