بازاریابی سنتی , واژه ای که در زمینه فروش و بازاریابی این روزا خیلی در کنار بازاریابی دیجیتال و یا مدرن دیده میشود . حتما شما هم با این موضوع موافق هستید که هر اتفاقی در دنیای امروز، ریشهای در گذشته دارد. بازاریابی مفهوم جدیدی نیست و کسب و کارها سالیان سال است که از آن برای پیشبرد اهداف خود استفاده می کنند . حتی در عصر دیجیتال نیز، دلایل خوبی برای بکارگیری استراتژیهای بازاریابی سنتی وجود دارد؛ مثلا بازاریابی مدرن امروز تمام راهکارها و روشهای نوین و مدرن خود را وامدار بازاریابی به شیوه سنتی است. شاید در قرن ۲۱ و عصر اینترنت و تکنولوژی، قوانین و اصول مارکتینگ به روش سنتی کمی قدیمی و از مد افتاده به نظر برسند، اما اگر همین قوانین کمارزش قدیمی نبودند، ما به دیجیتال مارکتینگ امروزی دست نمییافتیم. من امین طاهری مدرس بازاریابی در کرمان سعی دارم با شما تمامی معایب و مزایای بازاریابی سنتی را مورد بررسی قرار بدم پس تا انتهای مقاله با آکادمی کسب و کار اینترنتی امین طاهری همراه باشید.
بازاریابی سنتی چیست؟
اساساً بازاریابی سنتی شامل استراتژیهای ترفیعاتی مورد استفاده قبل از ظهور اینترنت است. یا همان چیز که به عنوان بازاریابی آفلاین شناخته می شود. بنابراین بازاریابی سنتی شامل مجموعه وسیعی از تاکتیک های بازاریابی مانند فروش مستقیم ، تبلیغات تلویزیونی و رادیویی، پست ، تبلیغات چاپی ، موارد مرتبط با ترفیعات چاپی مانند کاتالوگ یا بوروشور است. اگر بخواهیم پاسخ ساده ای برای بازاریابی سنتی چیست ارائه دهیم، می توان گفت که هر روشی که از اینترنت و دستگاه های دیجیتال در آن استفاده نشود، جزو «بازاریابی سنتی (traditional marketing)» محسوب می شود.کلمه سنتی به معنای قدیمی است و در مقابل کلمه مدرن قرار می گیرد. یکی از دلایلی که امروزه این مدل بازاریابی از محبوبیت کمتری برخوردار است، شاید این باید که برخلاف پرفورمنس مارکتینگ یا همان بازاریابی عملگرا، پولی که پرداخت می کنید مشخص نیست که سودی هم برای شما دارد یا نه. استفاده از چنین شیوههایی امکان پیگیری بازخورد مشتری و بررسی تعداد بازدیدکنندگان را تا حد زیادی کاهش میدهد؛ برای مثال، شما چطور میتوانید تعداد افرادی که بیلبورد تبلیغاتی شرکت شما را مشاهده کردهاند، تخمین بزنید؟ یا تعداد کسانی که sms تبلیغاتی شما به دستشان رسیده است چند نفر هستند؟
با اینکه در دنیای امروز، استفاده از این روشها تا حد زیادی کم رنگ شدهاند و روشهای اینترنتی بیشتر طرفدار دارند اما همچنان استفاده از تاکتیکهای بازاریابی به روش سنتی جایگاه خود را از دست نداده اند. در این قسمت به تعدادی از مزایای این شیوه مارکتینگ اشاره میکنیم:
- گاهی تنها ابزار برای ارتباط با گروه خاصی از مصرف کنندگان است: برای مثال، فروش محصولات و خدمات مربوط به سالمندان که اغلب از اینترنت استفاده نمیکنند.
- بازاریابی تک به تک یکی از اثربخشترین انواع بازاریابی به روش سنتی است: مانند صنعت بیمه که باید فروش به شکل مستقیم و تک به تک انجام شود.
- به اعتقاد برخی افراد، مارکتینگ به روش سنتی نسبت به مارکتینگ مدرن و اینترنتی ملموستر است: چون روشهای سنتی خیلی کم قابل تقلید هستند و همین مسئله، در ذهن افراد بهتر مینشیند.
در بازاریابی عملگرا، برای انجام کاری، پولی پرداخت می شود؛ یعنی ابتدا باید یک کاری انجام شود تا پول پرداخت شود. اما در بازاریابی سنتی، به طور مثال در تلویزیون تبلیغ می کنیم، اما نمی دانیم از این تبلیغ چقدر مشتری به ما اضافه شده است و چقدر برای ما سوددهی داشته است. همچنین نمی توان فهمید که آیا این میزان هزینه در اثر انجام چه مقدار سود پرداخت شده است. بازاریابی مفهوم خیلی جدیدی نیست (با اینکه ممکن است که جدیدا به صورت حرفه ای و برنامه ریزی شده به آن نگاه شود). با ظهور اینترنت و دستگاه های مدرن دیجیتال، بازاریابی متحول شد و مفهومی به نام دیجیتال مارکتینگ شکل گرفت. در زمانی که هنوز تکنولوژی های جدید شکل نگرفته بود، کسب و کارها از این نوع بازاریابی در جهت توسعه کسب و کار خود استفاده می کردند. به همین دلیل همه افراد، چه پیر و جوان با مفاهیم آن آشنایی دارند. علاوه بر این بازاریابی سنتی معمولا بیشتر بر روی فروش خدمات یا محصول خاصی تمرکز دارد و از پلتفرم های سنتی مختلفی که در دسترسش قرار دارد، برای تبلیغ برند استفاده می کند. با توجه به این فاکتورها، روش های بازاریابی سنتی راحت تر درک می شوند و پیر و جوان می توانند با آن ها ارتباط برقرار کنند. این موضوع منطقی است، چون پلتفرم هایی که برای این نوع بازاریابی استفاده می شوند، پیچیده نیستند و به عنوان نمونه برای یک فرد مسن، ارتباط با تبلیغی که در یک مجله می بیند و یا در بیلبورد محله خود آن را مشاهده می کند؛ بیشتر از شیوه های مدرن تبلیغاتی در موبایل یا کامپیوتر است که ممکن است حتی کار با آن ها را نیز بلد نباشد.
استفاده از نامه
بازاریابی پستی مستقیم، به فرآیندی گفته می شود که تبلیغات به وسیله سیستم پست و از طریق نامه به دست مشتریان و مخاطبین هدف می رسد. البته ممکن است این موضوع کمی برای شما نا آشنا باشد ولی این شیوه ای است که هنوز هم در بسیاری از کشورهای دنیا معمول و مرسوم است و کمپانی های زیادی از آن استفاده می کنند.
شرکت ها و کسب و کارها، سال های سال است که از این روش برای ایجاد آگاهی از برند و به دست آوردن مشتریان وفادار برای محصولات و خدمات خود استفاده می کنند. از آنجا که تبلیغات به صورت هدفمند برای مشتریان خاصی ارسال می شود، این روش جزو استراتژی های بازاریابی هدفمند دسته بندی می شود.
بازاریابی مستقیم پستی برای به وجود آمدن سرنخ های جدید و افزایش فروش تاثیر مستقیم و خوبی دارد و به همین دلیل هنوز هم بسیاری از کمپانی های از این روش استفاده می کنند.
البته در ایران بیشتر تبلیغات میدانی استفاده می شود و مستقیم بروشور و تراکت در بین خانه های پخش می شود که ماهیتا مشابه این روش است و تنها از پست برای رساندن تبلیغات کاغذی استفاده نمی شود. همان طور که وقتی در خانه را باز می کنید و مدل های مختلف تبلیغات کاغذی را پیدا می کنید، نشان می دهد که هنوز این روش از اهمیت بالایی برای کسب و کارها به منظور معرفی محصولات و خدمات خود، برخوردار است.
رسانه های چاپی
این روش بازاریابی همان طور که از نامش نیز می توان فهمید، از رسانه های چاپی مانند روزنامه و مجلات برای تبلیغ محصولات، خدمات و معرفی برند استفاده می کند. بازاریابی رسانه های چاپی از یک طرف یک نمونه از بازاریابی انبوه (mass marketing) به حساب می آید زیرا با تبلیغ در این گونه رسانه ها به مخاطبان زیاد و متنوعی دسترسی پیدا می کنید.
از طرفی دیگر اگر هدفمند رسانه های خود را انتخاب کنید، به عنوان نمونه برای محصول لباس خود فقط در مجلات فشن و زنان تبلیغ کنید، شما مخاطبان خاصی را هدف قرار داده اید و به این خاطر می توان آن را جز استراتژی های نیچ مارکتینگ نیز به حساب آورد.
رادیو و تلویزیون
یکی از پرکاربردترین روش های بازاریابی سنتی، استفاده از پلتفرم های تلویزیون و رادیو برای تبلیغ محصولات و خدمات است. مطمئنا شما هم با این گونه تبلیغات برخورد کرده اید که در میان سریالی که در حال مشاهده آن هستید، پخش می شود و ممکن است برای برخی از افراد آزاردهنده باشند.
با استفاده از این شیوه بازاریابی، برندها و کمپانی ها به دامنه گسترده ای از مخاطبان در زمانی کم دسترسی پیدا می کنند و به همین دلیل این روش می تواند در توسعه آگاهی از برند شما نقش مهمی و تاثیر گذاری ایفا کند. البته باید خاطرنشان کرد که این روش گران است و همه کسب و کارها مخصوصا کسب و کارهای کوچک، نمی توانند از آن استفاده کنند.
تبلیغات شهری
هنگامی که از خانه خارج می شوید با تبلیغات گوناگونی بر روی بیلبوردها، اتوبوس و وسایل نقلیه عمومی، روی دیوارها و هر جای دیگری از شهر مواجه خواهید شد که در حال معرفی یک برند و محصولات و خدمات آن هستند. تمامی این روش ها جزو بازاریابی سنتی هستند که سالیان سال است، بازاریاب ها از آن استفاده می کنند.
ویژگی خاص این نوع از تبلیغات این است که بیشتر به جنبه های بصری تمرکز دارند تا کلمات و به همین خاطر است که در آن از تصاویر و ویدئو زیاد استفاده می شود.
تلفن، مصاحبه حضوری و فروش مستقیم
ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که تماسی تلفنی داشته باشید و در آن یک محصول و برند توسط شخص خاص، به شما معرفی شود و یا اینکه فردی از طرف شرکتی به مغازه شما مراجعه و محصولش را معرفی کند. این روش ها همگی جزو بازاریابی سنتی به حساب می آیند.
اساس این شیوه از traditional marketing، روابط و اینتراکشن افراد است و می تواند در ایجاد اعتماد به برند بسیار موثر باشد.
تمامی این موارد جزو بازاریابی سنتی هستند که ممکن است با آن ها برخورد کرده باشید و نمونه های آن را زیاد دیده باشید. مزایایی که این نوع بازاریابی دارد؛ باعث شده است که علارغم ظهور شیوه های مدرن و تکنولوژی های ارزان تر، باز هم شرکت ها و کمپانی ها از شیوه های سنتی برای معرفی برند و محصولات خود استفاده کنند. اما این مزایا چه هستند؟
معایب بازاریابی سنتی
این شیوه در کنار مزایایی که دارد، معایبی هم دارد که قابل چشمپوشی نیست و به همین دلیل است که تبلیغات و بازاریابی اینترنتی توانسته به خوبی جایگزین آن شود. در ادامه تعدادی از معایب این روش بازاریابی را بررسی میکنیم.
هزینه زیاد و گران قیمت بودن تبلیغات
تهیه آگهی تلویزیونی، رادیویی، تبلیغات چاپی و مواردی از این دست بسته به نوع محتوا و تعداد مخاطبین آن قیمتهای مختلفی دارد؛ هر چقدر مخاطب یک رسانه و محتوا بیشتر باشد، قیمت تبلیغات در آن رسانه بیشتر خواهد بود که از نظر عده زیادی از بازاریابها این مبالغ بهصرفه نیستند چون بازدهی مطلوبی ندارند.
غیرقابل پیگیری بودن نتایج
شما در این روش فقط میتوانید نتایج کمی و مقدار فروش را بررسی کنید و براساس این شاخص، عملکرد روش سنتی را تخمین بزنید. در حالی که در بازاریابی اینترنتی یا دیجیتال مارکتینگ، در اغلب موارد حتی میزان رضایتمندی مشتری از مشاهده تبلیغ قابل پیگیری است.
بازاریابی یک طرفه و برونگرا
تماسهای مستقیم، ارسال بروشور، کاتالوگ، پیامهای کوتاه در ساعات غیرمتعارف همگی بخشی از معایب بازاریابی به روش سنتی هستند که مشتری نسبت به آنها احساس خوبی ندارد. در بازاریابی مدرن و اینترنتی، بازاریابی درونگرا بدون تحمیل مستقیم خرید به مشتری به راحتی امکانپذیر است.
یکی از مزایای مهم بازاریابی سنتی این است که می توانید به مخاطبین محلی دسترسی داشته باشید. به عنوان نمونه اگر مغازه ای دارید، می توانید با پخش تراکت و یا نصب بنر در محله های اطراف، مخاطبین و ساکنین محلی را هدف قرار دهید و محصولات یا خدمات خود را به آن ها معرفی کنید.
یکی دیگر از مزایای بازاریابی سنتی این است که می توانند توسط مخاطبین نگهداری و دوباره استفاده شوند. بگذارید برای روشن تر شدن موضوع مثالی بزنم. شما می توانید برای تبلیغ محصول خود تراکت تهیه کنید و درب منازل پخش کنید. فرد اگر نخواهد در همان لحظه ای که تبلیغ شما را مشاهده می کند، آن محصول را بخرد؛ اگر از شرایطش خوشش آمده باشد، تراکت را نگهداری می کند و زمان دیگری به آن مراجعه خواهد کرد. با این ویژگی شما یک بار هزینه کرده اید ولی تا چند وقت از مزایای آن بهره مند می شوید.
جالب است بدانید که مردم با روش های بازاریابی سنتی راحت تر هستند و احساس امنیت بالاتری در استفاده از آن ها دارند. به عنوان نمونه اگر لینکی در ایمیل یا شبکه های اجتماعی شما برایتان ارسال شود، احتمالا از ترس ویروس کمتر بر روی آن ها کلیک کنید. روش های بازاریابی سنتی از نظر مخاطبان قابل اعتماد تر هستند، زیرا شیوه های استفاده شده در آن کم خطرتر می باشند.
نکته دیگری که باید بدانید این است که درصد موفقیت بازاریابی سنتی بسیار بالاست و به همین دلیل خیلی از شرکت ها پول های زیادی برای آن خرج می کنند. شما با استفاده از روش هایی مانند تبلیغات تلویزیونی و یا بیلبوردهای شهری می توانید تعداد زیادی از مخاطبان را هدف قرار دهید.
به خاطر این ویژگی هاست که هنوز هم شرکت ها و کمپانی ها از این شیوه بازاریابی استفاده می کنند. اما در کنار مزایا، این نوع بازاریابی، معایبی نیز دارد.
یکی از مهم ترین و بزرگترین عیب روش های مختلف بازاریابی سنتی، پرهزینه بودن آن است. شما برای تبلیغ در تلویزیون یا بیلبوردهای شهری باید هزینه های بالایی پرداخت کنید. تبلیغاتی که به شیوه سنتی انجام می گیرند، تعامل و اینگیجمنت کمتری نسبت به روش های دیجیتال مارکتینگ دارند.
نکته مهم که برای بازاریاب ها از اهمیت بالایی برخوردار است، سخت بودن محاسبه و بررسی نرخ بازگشت سرمایه یا ROI در این نوع از بازاریابی است. اطلاعاتی که از طریق شیوه های بازاریابی سنتی منتشر می شوند، مانند چاپ تراکت یا چاپ تبلیغ در روزنامه ها و مواردی دیگر قابل به روز رسانی نیستند.
شخصی سازی روش تبلیغات در روش های سنتی به دلیل کم بودن داده ها امکان پذیر نیست. به عنوان نمونه در روش های مختلف دیجیتال مارکتینگ شما می توانید با استفاده از تاریخچه فعالیت های کاربران، دید کاملی از سلایق آن ها به دست آورید و شیوه های تبلیغاتی خود را بر اساس آن پایه ریزی کنید. امکانی که در بازاریابی سنتی وجود ندارد.
حال که با بازاریابی سنتی آشنا شدید، بهتر است تفاوت های آن را با دیجیتال مارکتینگ بررسی کنیم تا بتوانید بهتر این دو حوزه بازاریابی را با یکدیگر مقایسه کنید.
مهم ترین تفاوت بازاریابی سنتی و دیجیتال مارکتینگ، بسترهایی است که مخاطبین، پیام های بازاریابی را در آن ها دریافت می کنند. بازاریابی سنتی از رسانه های سنتی مانند تلویزیون، روزنامه و … برای انتقال پیام های خود استفاده می کند. درحالی که دیجیتال مارکتینگ از رسانه های دیجیتال و اینترنت مانند وب سایت و شبکه های اجتماعی برای انتقال پیام خود بهره می برد.
البته توجه داشته باشید که بازاریابی سنتی یک روش قدیمی و تاریخ مصرف گذشته نیست و هنوز هم بازاریابی سنتی نقش مهمی در بازاریابی محصول و خدمات در کمپانی ها و کسب و کارها ایفا می کند. امروزه پیش از پیش با غرق شدن در دنیای دیجیتال، حس نیاز خارج شدن از این فضا و ورود به دنیای واقعی در بین افراد و کاربران دیده می شود و همین جاست که می توان استفاده خوبی از روش های سنتی در بازاریابی کرد.
تاثیر مستقیم و بالای یک پیام بازرگانی تلویزیون در شناساندن یک برند به همان اندازه 20 سال پیش، اهمیت دارد. دلیل آن نیز ماندگاری تبلیغات و شیوه های به کار گرفته شده در بازاریابی سنتی در ذهن افراد است. با این روش ها، مخاطبان به صورت ناخودآگاه از نظر احساسی با برندها ارتباط می گیرید و همین امر باعث می شود نام برند در ذهن آن ها باقی بماند.
البته دیجیتال مارکتینگ نیز به همین اندازه اهمیت دارد زیرا از تمامی امکانات و فرصت ها در اینترنت استفاده می کند تا به شما به عنوان مخاطب دسترسی پیدا کند. با توجه به اینکه استفاده از اینترنت به مدت چند ساعت در روز به عادت روزمره افراد تبدیل شده است، دیجیتال مارکتینگ از این فضا در جهت رسیدن به اهداف بازاریابی خود استفاده می کند و به همین دلیل می توان گفت که استفاده از این روش بازاریابی برای کسب و کارها الزامی است و جایگزینی ندارد.
جمعبندی نهایی
در این مقاله، به منشا اصلی بازاریابی مدرن، یعنی بازاریابی سنتی پرداختیم و با مفاهیم مختلف آن آشنا شدیم. شاید استفاده از روشها و اصول مارکتینگ به این روش در حال حاضر چندان مناسب و جوابگوی نیاز امروز کسبوکارها نباشد، اما قطعا میتوان از آنها ایده گرفت. با این وجود، همچنان بعضی از تبلیغات آفلاین قابل استفاده هستند؛ مانند تبلیغ در تلویزیون، رادیو و بیلبوردها که جزئی از بازار سنتی و غیردیجیتال محسوب میشوند.
در هر عصری، بسته به شرایط جامعه این روشها متفاوت است. احتمالا، تا چند سال آینده روشی بسیار جدیدتر و مدرن جایگزین بازاریابی به روش کنونی خواهد شد. شما از کدام روش برای تبلیغات و مارکتینگ در کسب و کار خود استفاده می کنید؟ سنتی، دیجیتال یا هر دو؟ نظرات عالی خودتان را با ما مطرح کنید.امیدوارم که از این مقاله بهره کافی را برده باشید . اگر سوال و یا نظری دارید خیلی خوشحال میشم که در قسمت دیدگاه مطلب خودتون را ثبت کنید . در صورتی که دوست دارید که مطالب فوق را به صورت آکادمیک فرا بگیرید میتونید در دوره فروش و بازاریابی امین طاهری شرکت کنید .
نظرات